Checklist stoppen met roken

Roken is schadelijker dan een gemiddelde harddrug. Toch is het in Nederland toegestaan om te roken en vele mensen zijn zwaar verslaafd geraakt. Ze willen stoppen met roken maar denken dat het te moeilijk is.

Hoe en waarom stoppen?

Om te stoppen met roken is het voornamelijk van belang dat de wil aanwezig is. Je moet als roker beseffen dat stoppen vele voordelen heeft, dat de voordelen opwegen tegen de nadelen. Gezondheid, stinkende kleding, de kosten, een slechte conditie, gele tanden, er zijn talloze redenen om te stoppen. Redenen om verder te gaan met roken zijn meestal smoesjes. ‘Ik kan niet zonder, ik raak te veel in de stress, al mijn vrienden roken’, er zijn talloze onzinnige smoesjes te bedenken.

Om te stoppen met roken is het noodzakelijk om allereerst een checklist te maken. Waarom rook je? Waarom wil je graag stoppen? Waarschijnlijk zijn er weinig redenen om te roken en talloze redenen om te stoppen. Het is belangrijk om een checklist te hebben. Als je niet meer rookt en het even moeilijk hebt, vraag je je soms af waar doe ik het voor? Door even naar de checklist te kijken is het dan weer duidelijk waar je het voor doet.

Makkelijker stoppen met roken

Veel mensen die stoppen met roken doen dat met hulpmiddelen. Er zijn tal van hulpmiddelen, van acupunctuur, nicotinekauwgom, nicotinepleisters tot speciale zuurstofmaskers. Het nadeel van sommige hulpmiddelen, zoals nicotinekauwgom is dat je al snel teveel of te weinig nicotine binnenkrijgt. Met een nicotinepleister krijg je verdeelt over een dag een consistente hoeveelheid nicotine binnen. De pleisters zijn makkelijk af te bouwen, van 21 mg nicotine, naar 14 mg tot uiteindelijk 7 mg. Wie op 7 mg zit, kan op een gegeven moment stoppen met de pleisters. De drang naar een sigaret is dan veel minder. Tijdens de afbouw is de drang naar een sigaret ook veel minder.