Nog steeds waterpijp in Nederland

Het is bekend dat het roken van sigaretten, sigaren, shag, een pijp of een waterpijp schadelijk kan zijn voor de gezondheid van degene die rookt maar ook voor de gezondheid van de mensen die eromheen zijn. De teksten en afbeeldingen op de pakjes liegen er dan ook niet om. De afbeeldingen en tekst op de pakjes zijn allemaal dingen die je als roker kan krijgen.

Daarom worden de plekken in Nederland waar het toegestaan in om te roken steeds meer beperkt. In veel openbare ruimtes worden beperkingen op mensen gelegd omdat roken de gezondheid van omstanders kan aantasten.

Sinds 1 juli 2008 is het verboden om te roken in horecagelegenheden die bestemd zijn voor het publiek. Daarom mag je vandaag niet meer roken in horecagelegenheden, terwijl de horeca toch een plek is waar veel wordt gerookt. De enige plekken waar je wel mag roken in de horeca zijn de rookruimtes.

Shisha lounges vallen wettelijk gezien ook onder de horeca, maar serveren soms helemaal geen drankjes. Toch moeten ook deze lounges het verbieden om te roken en moeten rookruimtes maken waar mensen naartoe kunnen als ze toch willen roken. Veel shisha lounge eigenaren vonden dat natuurlijk niet leuk, maar konden niet anders dan naar deze regelgeving luisteren. Daarom maakten veel shisha lounge eigenaren noodgedwongen een ruimte waar waterpijp kon worden gerookt. Horecabedrijven die shisha als extra hadden, hadden minder moeite met deze omschakeling, maar shisha lounges waar shisha hun corebusiness was moesten een deel van de ruimte omzetten naar een niet rokersruimte en vonden dat niet leuk omdat ze daardoor minder omzet konden draaien dan eerst.

Deze regeling geldt alleen voor ruimtes in een pand, want het is wel toegestaan om waterpijp te roken op een terras. Het is zelfs toegestaan om op een overdekt terras waterpijp te roken, zolang het roken geen overlast voor omstanders veroorzaakt.