Rieten daken

Niet alleen dingen zoals kleding en schoenen gaan met de tijd mee, dat geldt ook voor huizen en het bouwen ervan. Wat vroeger misschien niet kon, is nu wellicht wel helemaal hip. Een toevoeging aan huizen waar dat ook echt voor geldt, zijn rieten daken.

Een dak van riet was vroeger een goedkopere optie om je dak te beleggen en werd daarom dan ook gebruikt op goedkope huizen. Duurdere of dure huizen kregen een dak van dakpannen, wat helemaal hip was in die tijd. Rieten daken waren vroeger namelijk ook echt geen veilige optie. Het was brandgevaarlijk en ging ook nog eens relatief snel kapot. Tegenwoordig zijn er gelukkig allerlei rietwerk.nl manieren om een rieten dak minstens net zo stevig te maken als gewone daken van dakpannen of beton. Dus eigenlijk kan je daarmee ook wel spreken van een rieten dak deluxe.

Want je vraagt je nu misschien ook af, hoe lang gaat een rieten dak mee? Het antwoord daarop is gelukkig ook positief. Een dak van riet gaat tegenwoordig net zo lang mee als andere daken van bijvoorbeeld dakpannen en beton. Dat is bij goed onderhoud toch al gauw zo’n 20 tot 30 jaar.

Dat komt omdat een rieten dak tegenwoordig vrij zelden enkel van riet is gemaakt. Vaker wordt er gekozen voor een combinatie van materialen, waarvan de combinatie van dakpannen en riet het vaakst gebruikt wordt. De dakpannen worden dan onder het riet gelegd, waardoor ze gelukkig niet te zien zijn. Hiermee bepalen ze dus niet het uiterlijk van het dak, maar verstevigen zij gelukkig wel de constructie. Bovendien wordt riet tegenwoordig eerst behandeld met brandvertragende vloeistoffen waardoor je bij een eventuele brand veel minder risico loopt op gevaarlijke toestanden. Bovendien kan je tegenwoordig ook kiezen voor kunstriet, dat ziet er net zo mooi uit als echt riet.