Verbindingen van metaal

Misschien moet je wel eens klussen en moet je twee dingen aan elkaar vastmaken. Dan kun je gebruik maken van bouten en moeren aangezien dit verbindingen zijn. Je kunt ze ook aan elkaar verbinden met iets van metaal of hout er tussen. Dit zijn hele stevige verbindingen die je niet makkelijk uit elkaar kan halen. Dat is ook de bedoeling als je iets echt goed vast wilt zetten. Zeker buiten moet het tegen alle weersomstandigheden kunnen. Regen, kou of extreme hitte moet niks uitmaken tussen deze verbinding.

Moeren zijn ringen met meestal zes vlakken die je gemakkelijk met een sleutel vast kunt draaien. Je hebt ook moeren die je met je handen kunt draaien maar die nemen veel ruimte in beslag. Dat is vaak onhandig in de bouw. Je hebt heel veel soorten moeren. Lasmoeren bijvoorbeeld worden bij het lassen gebruikt. Deze moeren wijken iets af van de normale moeren en zijn ook vaak verkrijgbaar in de variant met zes kanten. Ze zijn vaak van staal, staal verzinkt en ook te koop in RVS vorm. RVS staat voor roest vrij staal. Het is dus staal wat niet gaat roesten. Moeren worden vaak ook met bepaalde codes aangegeven. Neem bijvoorbeeld de DIN 931, wat staat voor Buitenzeskant deeldraad. ISO is ook vaak een term die wordt gebruikt bij moeren. Meestal zijn moeren van RVS.

Bouten zien er weer heel anders uit maar zijn wel nodig als je moeren gebruikt. Ze worden namelijk aan elkaar verbonden. Ze hebben namelijk een soort staaf met schroefdraad zodat je dingen makkelijk aan elkaar kunt bevestigen. Het is overigens niet te verwarren met de schroef. Schroeven en bouten lijken op elkaar maar hebben net een andere verbinding. Schroeven zijn altijd puntig zodat ze met een boormachine ergens in bevestigd kunnen worden. Ze hebben ook een andere kop zodat je met de boormachine er makkelijk ergens iets in kan boren.