Wat je moet weten over scheiden en alimentatie

Als je gaat scheiden valt er veel te regelen. Jullie gezamenlijke spullen moeten verdeeld worden, en woonruimte moet gezocht worden. Wie gaat waar wonen en wat gebeurt er met de hypotheek? Hoe kom je zo snel aan nieuwe woonruimte en hoe gaat jouw financiële plaatje er uit zien? Je leven staat op alle fronten op zijn kop; alles wat zekerheid gaf gaat verdwijnen. Dan is het zaak om een zo goede nieuwe start te maken. Het zou fijn zijn als de scheiding naast een afscheid ook het startpunt kan zijn van een nieuw begin. Dan is het zaak om objectief de scheidingsprocedure in te gaan. Probeer emoties bij een echtscheiding zo veel mogelijk buiten de deur te houden. In deze blog lichten wij de mogelijkheden tot alimentatie toe, namelijk kinderalimentatie en partneralimentatie.

Wanneer heb ik recht op kinderalimentatie

Zijn er minderjarige kinderen in jullie huwelijk dan spreekt het voor zich dat voor hun ook veel te beslissen en te regelen valt. Jullie zijn beiden verantwoordelijk voor de zorg en opvoeding maar in de praktijk kan het best zo zijn dat één van jullie de zorgtaken voornamelijk op zich neemt. Dat betekent dat de ander meer ruimte heeft om een eigen productief leven op te bouwen en vorm te geven. En opvoeden kost geld. Dan is het tijd om te bekijken of er sprake kan zijn van kinderalimentatie. Om de hoogte van deze alimentatie te berekenen zijn uiteraard rekentabellen. Laat je in dit geval voorlichten door iemand met verstand van zaken. Een mediator of advocaat.

Wanneer heb ik recht op partneralimentatie

Maar ook bij een financiële ongelijkheid tussen partners zonder (minderjarige) kinderen kan er een situatie ontstaan voor alimentatie. De zogenaamde partneralimentatie. Er zijn situaties denkbaar waarbij iemand bijvoorbeeld niet kan werken wegens gezondheidsproblemen. Of één van jullie verdient een goed salaris terwijl de ander beduidend minder inbrengt. Over een periode van 12 jaar (die regel geldt nu nog) bestaat er kans op partneralimentatie. Laar je ook in dit geval goed voorlichten.

alimentatie