Speeltypen

De manier waarop je kind speelt, heeft veel te maken met haar of zijn persoonlijkheid. Net als een manier van praten en lopen, heeft ieder kind een eigen manier van spelen. Er zijn kinderen die verslaafd zijn aan voetballen en het liefst de hele dag rond rennen. Maar andere kinderen spelen juist graag toneel stukjes met vrienden of in hun eentje, zo spelen ze bijvoorbeeld ‘vader en moedertje’ of ‘slechte buren, goede buren’ en ga nog maar even door. Terwijl nog andere kinderen juist het liefst moeilijke puzzels op lossen. Ieder kind is dus anders. Er is ook onderzoek gedaan, naar hoe kinderen spelen en daar is eigenlijk uit gekomen dat er vier typen spelers zijn. Deze vier typen zijn de rauwer, de douwer, de bouwer en de schouwer.

 

Speel type 1 : de rauwer

Deze spelen maak je blij met houten schommels, waar ze zich uren mee kunnen vermaken. Dit zijn de echte doeners van het stel. Ze hebben heel veel energie en zijn heel snel enthousiast te krijgen. Ander leuk buitenspeelgoed zijn de trampolines, de voetbal en zelfs gewoon een simpel spring touw.

 

Speel type 2 : de schouwer

Gericht op details en het uiterlijk, dat zijn deze soort kinderen. Fantaseren en dromen zijn hun favoriete hobby’s. Ze willen graag strategie en inzicht krijgen.

 

Speel type 3 : de bouwer

De bouwers zijn inventief en praktisch ingesteld maar ook heel sociaal. Ze kunnen goed leiden en grote groepen luisteren snel naar deze bouwers. Ze zijn zeker gericht op resultaat. Daarnaast houden ze van ondernemen en zien ze overal speelgoed in.

 

Speel type 4 : de douwer

Ze houden van puzzelen en dingen uitvinden. Ze willen alles gaan onder zoeken en leren begrijpen. Ze zijn ook goed met strategie en inzicht, dat hebben ze ook nodig. Deze soort kinderen kunnen zich voor langere tijd concentreren.