Technologische vooruitgang

In een ver verleden, nog voor dat de meesten van ons geboren waren, werd alles met de hand gemaakt. Kledingstukken, meubels, noem het maar op. Alles werd met de hand in elkaar gezet. De industriële revolutie was een belangrijk omslagpunt op dat gebied. Opeens konden er, met behulp van machines, grote hoeveelheden tegelijk worden geproduceerd. Mensen gingen werken in fabrieken en er werd geprofiteerd van de schaalvoordelen. Later werd de lopende band uitgevonden en droeg de automatisering zijn steentje bij aan een effectief en efficiënt productieproces. Vandaag de dag produceert een fabriekje met een paar werknemers evenveel als een immense fabriek met honderden werknemers een eeuw geleden kon. Met doordat niet voor elke handeling een menselijke toevoeging nodig is. We kunnen dus wel vaststellen dat de productiviteit een enorme vlucht heeft genomen de afgelopen 100, 150 jaar.

Maar niet alleen in de industriële sector wordt geprofiteerd van de technologische vooruitgang. Eigenlijk is elke sector er op vooruitgegaan. Neem bijvoorbeeld de dienstensector. Mensen moesten vroeger op een typmachine belangrijke documenten opmaken. Als er dan per ongeluk een typfoutje gemaakt werd kon het hele document weer opnieuw worden getikt. Een ‘backspace’ was geen mogelijkheid. Heel erg tijdinefficiënt natuurlijk. Dat veranderde met de komst van de computer. Later kwam het internet en toen werd het helemaal leuk, een Chinees kon met één klik op de knop een document versturen en 5 seconden later kon het geopend worden in Nederland.

Weer iets later kwamen de verschillende soorten software die het leven van een kantoormedewerkers een stuk makkelijker maakten. Ook voor ondernemers zijn deze software vaak ideaal. Neem de salarissoftware, met een paar klikken op de knop is dat administratieve klusje tegenwoordig geklaard. Alles wordt voor je uitgerekend en bij de software van CBBS worden zelfs de laatste wet- en regelgevingen bijgehouden in de branche.