Wat is software testen?

Het begrip ‘software testen’ is ontzettend breed. In deze korte uitleg gaan we proberen uit een te zetten wat hiermee precies wordt bedoeld en waar het voor wordt gebruikt.

Software dient aan bepaalde eisen te voldoen. Of het nu gaat om websites, informatiesystemen of mobiele applicaties, elk soort software heeft weer zijn eigen regels en competenties waar het aan moet voldoen. Door de software te testen kun je erachter komen in hoeverre de software aan de gestelde eisen voldoet. Bij het testen van software moet je een aantal zaken goed in de gaten houden:

  • Wat gaat er getest worden?
  • Wat zijn de gestelde eisen aan de software?
  • Hoe moet de software getest worden?

Softwareontwikkelaars zijn gespecialiseerd in het ontwerpen van software voor speciale toepassingen. Aangezien de software tegenwoordig zo specifiek en complex is, is het onmogelijk om de software foutloos te produceren. Een opdrachtgever geeft een softwareontwikkelaar de opdracht om software te ontwikkelen voor een bepaalde toepassing en vervolgens gaat een speciaal bedrijf de software testen op fouten en verbeteringen. Zo kun je erachter komen of de ontwikkelaar daadwerkelijk heeft gedaan wat hij zou moeten doen en wat de risico’s zijn bij het gebruik van de software. Ook moeten de fouten er natuurlijk uit worden gehaald, want hoe later deze fouten ontdekt worden, des te duurder het herstelproces is.