Een tand of kies laten trekken, hoe werkt dat?

Het kan nodig zijn om een tand of kies te laten trekken, dat is natuurlijk niet prettig, maar het is wel nodig om je gebit mooi en gezond te houden. Als je dit niet doet, terwijl het wel nodig is, kunnen er allerlei andere (grotere) problemen ontstaan in en rondom je gebit. Dat is natuurlijk niet wat je wil. Heb je nog nooit een tand of kies laten trekken en wil je graag weten hoe dat in zijn werk gaat? Lees dan vooral verder over hoe een tand of kies trekken gaat.

 

Je hebt vandaag de afspraak bij de tandarts en je bent toch een beetje zenuwachtig voor de ingreep. Je kunt zelf een aantal dingen doen als voorbereiding. Het is verstandig om goed te eten, want het is niet fijn om daar te zitten met een lege maag. Als je bij de tandarts komt wordt er eerst een verdoving gegeven. Hierna maakt de tandarts het tandvlees rondom de tand of kies die er uit gaat alvast een beetje los, om wat beweging in de tand te krijgen. Dit maakt het trekken wat makkelijker. Dit kan een vervelend gevoel geven, maar als het goed is, zorgt de verdoving ervoor dat het geen pijn doet. Vervolgens gebruikt de tandarts een tang of hevel gebruiken om de tand of kies te trekken. Dit is vaak snel gebeurd en het doet vrijwel geen pijn.

 

Nu de tand of kies is getrokken gaat de tandarts beoordelen of de wond gehecht moet worden. Dit kan van verschillende factoren afhangen, zoals hoe groot de wond is en hoe groot de kans op nabloedingen is. Er zijn twee verschillende soorten hechtingen. De eerste is met oplosbaar hechtdraad, dat na een tijdje vanzelf oplost, zodat je niet terug hoeft. De tweede is niet-oplosbaar hechtdraad, dit moet je wel later nog laten verwijderen, maar het wordt soms gebruikt zodat de hechtingen beter blijven zitten.

 

Het kan zo zijn dat je een tand of kies hebt laten trekken om meer ruimte te maken in het gebit. In dat geval word je vaak doorverwezen naar orthodontie volwassene, om een plan te maken voor een beugel.