Een waterpijp roken

Shisha, ook wel waterpijp genoemd in Nederland, is een bezigheid die in Arabische landen al sinds de oudheid wordt gedaan. Deze manier van roken is overgekomen uit het Midden-Oosten en India, als je daar op reis bent kom je het ook vaak tegen. Sinds het begin van de 21e eeuw is de traditie ook in Europa terug te vinden, vooral in de grote steden is het populair. Het is een Arabische variant van roken, waarbij je niet gewoon een sigaretje opsteekt, maar waarbij je het rookt via water. De rook bubbelt het water in, waarna het weer omhoog gaat vanwege de dichtheid die lager is en vervolgens kun je het inademen via een shisha slang.

 

Er wordt vaak beweerd dat de waterpijp een ‘gezondere’ manier van roken is dan de gewone sigaret, maar dat blijkt niet waar te zijn. Het schijnt zelfs dat één uur lang een waterpijp roken gelijk staat aan 200 sigaretten roken! Bij een waterpijp worden veel toxische stoffen niet tegengehouden, zoals teer, wat erg ongezond voor je is. Het lijkt misschien beter dan een sigaret, omdat het water er voor zorgt dat je maar een kleine hoeveelheid nicotine binnenkrijgt per keer. De keerzijde hiervan is echter dat je hierdoor dieper kunt inhaleren, wat slecht is voor de longen. Verder is het roken van de waterpijp een sociale gelegenheid, waardoor mensen door groepsdruk aangezet kunnen worden om het te doen, terwijl ze het eigenlijk niet willen. Ook worden waterpijpen vaak doorgegeven op een feestje, erg aardig om te delen natuurlijk, maar dit verhoogt wel het risico op infectieziekten, zoals hepatitis, herpes of de ziekte van Pfeiffer.

 

Als je dit zo leest vraag je je toch werkelijk af waarom mensen hieraan zouden beginnen, want het is niet goed voor je lichaam. Toch zien veel mensen het als ontspanning en als een goede toevoeging voor de sfeer op een feestje.