Je dekbed wassen

Het is voor veel mensen een raadsel hoe ze hun dekbed moeten wassen en of dit eigenlijk wel kan. Sommige dekbedden kunnen gewoon in de wasmachine maar dit is niet altijd het geval. Als je een heel groot dekbed gebruikt past het misschien niet eens in de wasmachine. In dit artikel lees je tips over het wassen van je dekbed.

 

Dekbed in de was

Het ligt aan de soort van je dekbed hoe je deze het beste kan onderhouden. Een synthetisch dekbed of een van katoen kan bijvoorbeeld gewoon in de wasmachine en vaak mag het gewoon gewassen worden op 60 graden.

 

Heb je een wollen dekbed dan is het verstandig om niet zelf te wassen, tenzij het staat aangegeven om het waslabel. Heb je toch een vlek op je wollen dekbed? Dan kan je dit het best schoonmaken met een beetje groene zeep en een spons. Een zijden dekbed kan je zeker niet in de wasmachine doen. Ook een donzen dekbed kan vaak gewoon in de wasmachine. Op het waslabel kan je lezen of het kan en op welke temperatuur dit kan.

 

Dekbed in de droger

Bij het drogen moet er beter worden opgelet. Belangrijk om als eerste te kijken of het dekbed überhaupt in de droger mag. Staat er op het label dat het niet in de droger mag dan moet je het laten luchten. De beste manier is om het dekbed op meerdere lijnen te hangen zodat er meer ruimte is tussen het dekbed en waardoor het sneller droogt. Klop wel elk half uur even het dekbed op om klonten te voorkomen.

 

Mag je dekbed wel in de droger? Dan mag dons op maximaal 30 graden en andere dekbedden tot maximaal 120 graden. Doe je dekbed zo snel mogelijk na het wassen in de droger en stop er tennisballen bij. Door de tennisballen krijgt het dekbed meer volume.