Track en trace is de nieuwste trend

Track en trace. Je denkt hierbij waarschijnlijk als eerste aan het volgen van je postpakket waarbij je vier statussen kan zien: klaar om verzonden te worden, onderweg naar magazijn, in magazijn en onderweg naar jou. Natuurlijk is dit track en trace, maar het is enigszins ouderwets. Momenteel heeft men een veel betere vorm van track en trace waarbij een GPS Tracker wordt gebruikt om real time bij te houden waar een voertuig of voorwerp momenteel is. Dit biedt veel kansen, niet alleen voor de consument maar evengoed voor de ondernemer zelf!

Zo is het aan de ene kant een extra service voor de consument waardoor de ondernemer zich kan onderscheiden van anderen. Ook biedt het een extra gemak, want het kunnen bijhouden van een locatie heeft veel voordelen. Diefstal, kwijtgeraakte pakketjes of auto’s met vertraging zijn dan haarfijn te traceren waardoor de kans op het terugvinden of adequaat kunnen handelen alleen maar groter wordt. Bovendien heeft het voor de ondernemer nog een groot voordeel: het analyseren van de data kan namelijk inzichten bieden waarmee de effectiviteit en efficiëntie van middelen nog beter benut kan worden.

Op dit moment denk je waarschijnlijk nog steeds aan postpakketjes of de transportsector, maar de mogelijkheden rijken veel verder. Binnen elke industrie zijn er toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan luchtvervoer waarbij jouw bagage is voorzien van een track en trace systeem, het hebben van een GPS tracker in je paraplu, schooltas, laptop of ander waardevol product of zelfs het verwerken van een dergelijk systeem in de halsband van de kat of hond bied een uitkomst.

De mogelijkheden zijn ontoereikend en het aantal zal alleen maar toenemen zolang de technologie zich verder blijft ontwikkelen. Zo zou je ze in de toekomst in drones kunnen stoppen, of biedt het een uitkomst om je vrienden sneller terug te vinden op een festival!