Waarom is poort onderhoud zo belangrijk ?| Automatische poort onderhoud tips

In België zijn er veel huishoudens in het bezit van automatische poorten. Hierbij kan gedacht worden aan sectionalepoorten, kantelpoorten of garagepoorten. Een automatische poort zorgt ervoor dat de toegang tot een garage of loods afgesloten of geopend kan worden. Gemiddeld opent een poort ongeveer zo’n 1000 keer per jaar. Het is bij een poort net zo belangrijk als bij een auto om bij intensief gebruik regelmatig onderhoud uit te laten voeren. Het regelmatig uitvoeren van onderhoud zorgt ervoor dat een automatische poort goed, functioneel en soepel blijft functioneren. Een ander voordeel van jaarlijks onderhoud is dat de kans op een interventie aan een poort wordt verkleind. Als bezitter van een garagepoort kun je een aantal dingen zelf doen om ervoor te zorgen dat je poorten goed onderhouden blijven. Hieronder geven we je een aantal tips hoe je het beste je poort kunt onderhouden.

Schoonmaken van de panelen

Heel het jaar door krijgt een automatische poort veel te verduren. Bijvoorbeeld wind, regen, stenen of ander vuil wat tegen de poort aan kan vliegen. Om schade te voorkomen en te voorkomen dat er vuiligheid bij andere onderdelen terecht komt, is het belangrijk om de panelen goed schoon te houden. Naast de panelen is het ook aan te raden om de ruimte rondom de poort ook goed schoon te houden.

Reinigen van railsysteem

Wanneer je automatische poort intensief wordt gebruikt kan het zijn dat de sectionalepoort piepende geluiden gaat maken of plakkerig wordt. Wanneer dit het geval is bij jouw poort, is het aan te raden om eerst de railsysteem te reinigen voordat je met smeermiddel aan de slag gaat. Als je direct het smeermiddel aanbrengt op de rails zonder deze schoon te maken, vererger je alleen het probleem. Om een rails schoon te maken heb je een vochtige doek nodig. Na het schoonmaken van de rails is het verstandig om de rails nog droog te maken met een dook, voordat je smeermiddel op de rails kunt aanbrengen.

Automatische opener resetten

Het kan voorkomend dat een automatische poort kortstondig sluit voordat deze automatisch wordt geopend. Of dat de poort stopt met werken voordat hij de bodem bereikt. Het kan zijn dat de motor niet goed meer werkt. Om ervoor te zorgen dat de poort weer goed open en dicht gaat is het een optie om de automatische opener te resetten. Let wel op, iedere garagepoort heeft een specifieke instructie om de opener te resetten. Echter zijn er een aantal basisstappen die je kunt volgen. Deze zijn:

  1. Schakel de stroom uit
  2. Wacht 10 seconden
  3. 3 Schakel de stroom weer in.

Indien deze stappen niet werken adviseren we om contact op te nemen met een erkende onderhoud en herstel firma voor poorten.

Erkend sectionale poorten firma

Mocht er toch onverhoopt een interventie ontstaan aan je garagepoort is het belangrijk om een erkend garagepoort firma in te schakelen om de interventie op te lossen. Dit om gevaarlijke situaties te voorkomen. ROMASS is een erkend herstel bedrijf die alle merken en type automatische poorten kunnen herstellen en onderhouden. De techniekers zijn gevestigd in heel België waardoor er altijd een specialist in de buurt is. Mocht je liever een specialist inschakelen om je automatische poort te onderhouden kan je ook terecht bij ROMASS.