Ziekte kost veel voor een bedrijf

In een bedrijf kan het voorkomen dat er erg veel last is van ziekteverzuim. Ziekteverzuim is altijd een vervelende hoge kosten post voor een bedrijf, want tijdens ziekte moet je een werknemer doorbetalen en moet er vervanging worden geregeld voor de zieke werknemer. Bij langdurige ziekte is het vervangen van iemand helemaal duur. Ziekte kost dan ook heel veel voor een bedrijf, daarom moet ziekteverzuim zoveel mogelijk worden tegengegaan door een bedrijf.

Het is alleen erg lastig om achter de oorzaak van ziekte te komen, omdat de oorzaak van relatief veel ziekteverzuim niet altijd duidelijk is. Een van de instrumenten die een bedrijf heeft om het ziekteverzuim tegen te gaan is door advies te vragen over de mogelijkheden binnen de situatie van het bedrijf. Er zijn veel arbodiensten in Nederland die in dergelijke situaties kunnen helpen. De arbo dienst heeft doorgaans veel ervaring met dit soort zaken en kan een bedrijf zodoende goed adviseren over de situatie zodat een bedrijf in een dergelijke situatie niet onnodig geld hoeft te verliezen.

Een arbodienst heeft doorgaans meerdere diensten. De arbodienst controleert bijvoorbeeld of een bedrijf aan de veiligheidsvoorschriften voldoet, maar doet soms ook werk met een positieve toon voor het bedrijf. Zo is een van de diensten van de arbodienst het adviseren van bedrijven over het naar beneden halen van het ziekteverzuim met als resultaat een goedkoper beleid. De arbodienst gaat het in deze situatie erom dat de werkomstandigheden voor de werknemers beter worden. Alles wat daarvoor helpt is welkom, dus ook het advies over een beter ziektebeleid.

Adviseren over ziekte kan je ook laten doen door arbeidsdeskundigen. Bij langdurig ziekte van een werknemer is het vanwege de wet van poortwachter zelfs nodig om een arbeidsdeskundige een arbeidsdeskundig rapport te laten schrijven over de situatie. Dit rapport kan ook door een arbodienst worden opgesteld.