Gratis toegang tot nieuwsgroepen

Veel mensen downloaden middels torrents, terwijl nieuwsgroepen veel meer hebben te bieden. Met een gratis usenet account kan iedereen downloaden uit nieuwsgroepen.

De voordelen van nieuwsgroepen

Het is in Nederland ten strengste verboden om auteursrechtelijk beschermd materiaal te delen met anderen, zonder toestemming van de auteurs. Bij torrents moeten gebruikers terug delen. Dat heet seeden en is niets meer dan uploaden. Wie torrents download, upload vrijwel altijd en breekt daarmee de wet. Dat probleem heb je niet als je download uit nieuwsgroepen. Je download middels een nieuwsserver en upload helemaal niets, tenzij je daarvoor kiest.

Betalen voor usenet toegang

Torrents en ander peer 2 peer verkeer gebeurd via de verbindingen en computers van gebruikers, niemand heeft onkosten, behalve de gebruiker. Bij downloaden uit nieuwsgroepen werkt dat anders. Je moet downloaden via een nieuwsserver en die nieuwsserver wordt gehost door een bedrijf. Vroeg boden internetproviders ook vaak nieuwsservers aan. Maar usenet is zo groot geworden dat een gemiddelde internetprovider een compleet datacentrum nodig zou hebben om dat vandaag de dag nog te kunnen doen. Internetproviders bieden dus nog maar zeer zelden een nieuwsserver aan, en als dat het geval is, is de nieuwsserver meestal waardeloos.

Er zijn dus gespecialiseerde bedrijven die nieuwsservers aanbieden. Sommigen doen dat op reseller basis, ze hebben zelf geen datacentrums. Anderen usenet aanbieders hebben wel eigen datacentrums. Ze maken allebei onkosten, zijn allebei een bedrijf met een winstdoel, dus bieden ze nieuwsservers aan tegen betaling.

Gratis een nieuwsserver gebruiken

Gelukkig zit er een addertje onder het gras. Veel usenet aanbieders proberen op allerhande manieren klanten aan te trekken. En dat doen ze onder andere door mensen toegang te geven tot een gratis nieuwsserver. In sommige gevallen slechts enkele uren, in andere gevallen enkele weken. Het is, met een omweg, dus mogelijk om te downloaden uit nieuwsgroepen. Zonder langzame torrents, maar gewoon op het maximum dat je internetverbinding aankan.